Reklama
 
Blog | Antonín Kostlán

Po prezidentských volbách

Je pátek 8. března dopoledne a na Hrad přijíždí nově zvolený prezident České republiky. Z balkonu na třetím nádvoří pak nadšenému davu představuje spolupracovníky, s jejichž pomocí bude v budoucích letech spravovat tuto zemi. 

Varianta A:

Po svém příjezdu na Hrad prezident Zeman nejprve srdečně poděkoval svému předchůdci ve funkci Václavu Klausovi. „Je to politik velkého formátu“, řekl o něm, „a takového si nemůžeme dovolit poslat do politického důchodu. Dokázal bych si jej představit například v čele úřednické vlády, pokud by tuto zemi ochromila třeba politická krize.“ S velkým respektem se rovněž vyjadřuje o paní Lívii. „Je to skvělá ekonomická odbornice a počítám s ní do čela správní rady Národní banky…“

Prezident poté vyslovil důvěru dosavadnímu kancléři Weigelovi a požádal jej, aby ve své funkci setrval. Vedoucím politického odboru byl jmenován Zemanův dávný přítel Miloslav Šlouf; jako poradce pro otázky sociálního vyloučení dostal k ruce Ladislava Bátoru ze spřáteleného hnutí D.O.S.T. Vedoucím právního odboru se stává známý sociálně demokratický odborník na ústavní právo Zdeněk Koudelka; prezident ocenil zejména jeho významné zkušenosti při vyhlašování amnestií. Mluvčím prezidenta se překvapivě stal moderátor Václav Moravec, jehož diskusní pořad Česká televize zrušila na základě stížnosti neúspěšného prezidentského protikandidáta.

Na otázku novinářů, kam ho povede jeho první zahraniční cesta, prezident odpověděl: „Určitě ne na Slovensko, alespoň do té doby, dokud tam bude vycházet štvavý plátek SME.“ Neoficiálně se proslýchá, že první cesta bude do Bamberku.

Reklama

Odpoledne se pan prezident zúčastnil slavnostní děkovné mše Te Deum v chrámu sv. Víta. Na otázku naší spolupracovnice, zda je jeho účast vhodná, když je levicový politik a ateista, odpověděl: „Vidím, že jste historicky naprosto nevzdělaná, paní redaktorko, ale já vám to odpouštím, protože jste žena. Tak abyste věděla, Gottwald šel taky, a to byl nějaký levičák!“ Po mši se konalo intimní setkání prezidenta a kardinála mezi šesti očima (Zeman, Duka, Klaus). Prezident pak novinářům oznámil: „Pan kardinál mi otevřel nový pohled na církevní restituce…“

  

Varianta B:

Nově zvolený prezident Schwarzenberg si vymínil, že se úřadu ujme až po slavnostní mši Te Deum v chrámu sv. Víta. Začátek mše se však dost protáhl, protože prezident vyslovil i skromné přání, aby měl v jejím průběhu na hlavě svatováclavskou korunu. Napřed se dlouho hledalo sedm klíčů, a pak se řešilo, jak to udělat, aby koruna z hlavy nespadla a nepoškodila se, až prezident usne. Vše však dobře dopadlo: přítomní image-makeři z prezidentova volebního štábu mu nakonec na hlavu nasadili plastikové číro, které korunu spolehlivě jistilo.

Na otázku, kam povede jeho první zahraniční cesta, pan prezident s lišáckým úsměvem odpověděl: „Nejdřív si skočím do Vídně, zapomněl jsem si doma svou oblíbenou fajfku.“

Odpoledne pak prezident jmenoval kancléřem zkušeného politika Jaromíra Drábka, kterého do této funkce nominovalo vedení strany TOP 09. Novému kancléři popřál hodně štěstí a zároveň se hned distancoval od všech kroků, které Drábek v této funkci učiní. „Jeho jmenování je vázáno na gentlemantskou dohodu o financování kampaně, takže je musím respektovat,“ konstatoval s jistou nostalgií v hlase. Nový kancléř se již stačil na Hradě porozhlédnout a ohlásil zásadní inovace ve zdejším zastaralém elektronickém informačním systému.

Zahraniční politika Hradu byla svěřena oblíbenému a neúplatnému politikovi Alexandrovi Vondrovi. Nepatřičné otázky některých nezodpovědných novinářů k jeho osobě odrážel prezident elegantním mávnutím ruky a slovy: „Hovno věděl…“ Vedoucím památkového odboru a zároveň i ředitelem Správy Pražského hradu se stal Jiří Besser, který získal bohaté zkušenosti s touto agendou již jako ministr kultury. Poradkyní pro milosti a amnestie se stala renomovaná právnička Vlasta Parkánová. Mluvčím prezidenta se překvapivě stal moderátor Václav Moravec, jehož diskusní pořad Česká televize zrušila na základě stížnosti neúspěšného prezidentského protikandidáta.

Za všeobecného veselí byl pak známý český výtvarník David Černý jmenován do funkce hradního šaška, uvolněné Petrem Hájkem.

 

Občane, vyber si!